5 + 1 Λόγοι που τα παιδιά χρειάζονται το Δημιουργικό Παιχνίδι σήμερα περισσότερο από ποτέ

παιδικό 4 (2)

Αν είστε γονιός, θα γνωρίζετε ήδη πως οι αρχές του Φθινοπώρου είναι περίοδος αφιερωμένη στην αναζήτηση εξωσχολικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά. Αθλητισμός, μουσική, χορός, κεραμεική…η υπερπροσφορά επιλογών μπορεί να καταλήξει πραγματικός πονοκέφαλος! Δεδομένου ότι ο ελεύθερος χρόνος και προϋπολογισμός είναι δυστυχώς περιορισμένα, οι γονείς συνήθως καλούνται να επιλέξουν μία μόνο δραστηριότητα και δικαιολογημένα,  θέλουν αυτή να είναι ό, τι καλύτερο για το παιδί τους.

Αυτήν ακριβώς την άναγκη καλύπτει το Δημιουργικό Παιχνίδι…Και ίσως για αυτό τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γονείς στην Ελλάδα το εμπιστεύονται. Ή μήπως γιατί συνδυάζει πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, άρα είναι πιο δύσκολο να το βαρεθούν τα παιδιά, όπως συνηθίζεται με τα περισσότερα χόμπυ; Σε κάθε περίπτωση, το δημιουργικό παιχνίδι ενσωματώνει και εναλλάσσει μουσικοκινητικές ασκήσεις, αφήγηση μύθων και παραμυθιών, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική και κατασκευές, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσαρμοστεί αποτελεσματικά στις ανάγκες κάθε ηλικίας.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που προτείνεται από ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς ως ιδανική δραστηριότητα για τη νοητική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη παιδιών 3 ετών και άνω. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά εμείς προσπαθήσαμε να τους συμπυκνώσουμε, για να μη χάνετε άλλο χρόνο ψάχνοντας.

  1. Η φαντασία τους κινητοποιείται και γίνονται πιο δημιουργικά

Όσο τα παιδιά υποδύονται ρόλους και αυτοσχεδιάζουν ή επινοούν και αφηγούνται δικές τους ιστορίες, δημιουργούν όμορφες κατασκευές με απρόσμενα υλικά κ.ο.κ. τόσο η φαντασία τους ξεδιπλώνεται. Οι δάσκαλοι ενισχύουν και επιβραβεύουν τη δημιουργικότητά τους και με αυτό τον τρόπο προστατεύουν τα παιδιά από τη νωθρότητα που προκαλούν οι πλέον διαδεδομένες παιδικές δραστηριότητες της σημερινής εποχής, όπως είναι η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

  1. Βρίσκουν τρόπους να εκφραστούν και η αυτοπεποίθησή τους ενισχύεται

Είτε εξιστορούν μια φανταστική ιστορία, είτε ζωγραφίζουν ένα προσωπικό τους βίωμα, τα παιδιά έχουν πολλές ευκαιρίες να εκφράσουν άμεσα και έμμεσα αυτό που νιώθουν. Ίσως μάλιστα μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι να εξωτερικεύσουν ενδόμυχους φόβους και ανησυχίες που σε άλλες περιπτώσεις, δεν θα μπορούσαν… Πρόκειται για μια διαδικασία απελευθερωτική, ιδίως για τα πιο εσωστρεφή ή ντροπαλά παιδιά, που δυσκολεύονται να βρουν το «χώρο» τους και να ακουστούν. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθησή τους και εκφράζονται πιο αποτελεσματικά, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

  1. Μαθαίνουν να συνεργάζονται και κατανοούν την αξία της ομάδας

Συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προϋποθέτουν την επικοινωνία μεταξύ των παιδιών και όχι τον ανταγωνισμό, όπως συμβαίνει συχνά π.χ. σε κάποια αθλήματα. Στο δημιουργικό παιχνίδι τα παιδιά δεν καλούνται να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να συγκριθούν, αλλά να συνεισφέρουν στο κοινό παιχνίδι της ομάδας, για παράδειγμα με το να συνεχίσουν την ιστορία που ξεκίνησε να αφηγείται ένα άλλο παιδί. Βιώνοντας τα οφέλη της υγιούς συνεργασίας,  το ομαδικό τους πνεύμα ενισχύεται και κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα.

  1. Αποκτούν νέες γνώσεις και οξύνεται η κριτική τους ικανότητα

Ακούνε μύθους και παραμύθια με εκπαιδευτική αξία, μαθαίνουν τεχνικές, όπως να δουλεύουν τον πηλό κ.α. πολλά, ανάλογα με την ηλικία τους. Για αυτό συγκεντρώνονται ευκολότερα και αυτοπειθαρχούν, γιατί το βλέπουν ως παιχνίδι και αυτό είναι το κίνητρό τους να μάθουν, δεν είναι κάτι που τους επιβάλλεται, όπως συμβαίνει π.χ. σε ένα κλασικό μάθημα μουσικής, όπου μετά θα αξιολογηθούν…Αντίστοιχα, μέσα από το θέατρο μαθαίνουν να διακρίνουν το πραγματικό από τη μυθοπλασία, καθώς και να ερμηνεύουν καταστάσεις, χαρακτήρες και συναισθήματα. Κατανοούν καλύτερα το ευρύτερο πολιτισμικό περιβάλλον τους και κάπως έτσι, ο τρόπος σκέψης τους διευρύνεται.

  1. Ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους και μαθαίνουν να αγαπούν την τέχνη

Έρχονται σε επαφή με πολλές διαφορετικές μορφές τέχνης σε ένα και μόνο εργαστήρι, δίχως να χρειάζεται να τρέχουν από μάθημα ζωγραφικής σε μάθημα χορού κ.ο.κ. Έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν και με την κατάλληλη καθοδήγηση, να ανακαλύψουν την καλλιτεχνική τους κλίση (αν υπάρχει), ενώ παράλληλα εξοικειώνονται με τις καλές τέχνες συνολικά και καλλιεργείται η αισθητική τους.

Bonus +1! Παίζουν…και είναι ευτυχισμένα!

Τόσα οφέλη και όμως…το απλούστερο όλων είναι και το σημαντικότερο, γιατί έχει καταλήξει να είναι το πιο σπάνιο. Ο λόγος για το παιχνίδι που εσφαλμένα θεωρούμε αυτονόητο για τα παιδιά, ξεχνώντας ότι στη σύγχρονη πραγματικότητα οι ρυθμοί είναι δυστυχώς απαιτητικοί ακόμα και για τις μικρές ηλικίες. Σχολείο, ξένες γλώσσες, διάβασμα, εξετάσεις, άγχος και περιορισμός μπροστά σε μια οθόνη…Τα παιδιά πλέον δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν,  αν και το έχουν ανάγκη, για να αναπτυχθούν. Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν ευκολότερα, εκτονώνονται, κοινωνικοποιούνται, αλλά προπαντός, διασκεδάζουν. Αυτό δεν θέλει άλλωστε κάθε γονιός για το παιδί του; Να το βλέπει ευτυχισμένο;

Σκεφτείτε το… Ή ακόμα καλύτερα, αφήστε το παιδί σας να δοκιμάσει και να αποφασίσει μόνο του. Γιατί πολλές είναι οι δραστηριότητες που έχουν κάτι να προσφέρουν στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού π.χ. η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, ο χορός κ.τ.λ. αλλά ελάχιστες μπορούν να συνδυάσουν τόσα πολλά και σημαντικά οφέλη ταυτόχρονα.

Στη «Συμμορία του Ήλιου» πραγματοποιούμε εξειδικευμένα δημιουργικά μαθήματα για παιδιά κάθε χρόνο. Φέτος, δημιουργήσαμε το Εργαστήρι «Παιχνίδι με τις Τέχνες» και φροντίσαμε, ώστε γονείς και παιδιά να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τουλάχιστον αυτή την εμπειρία, χωρίς καμία χρέωση ή δέσμευση. Διαβάστε περισσότερα για τα δωρεάν δοκιμαστικά μας μαθήματα ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 6974828873.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: